Nieuws

Boekhuis Aalsmeer gaat sluiten

Lieve klanten, 

 

Met pijn in het hart heb ik de beslissing genomen om Boekhuis Aalsmeer per 1 december 2023 te sluiten. Het besluit heb ik genomen met een gevoel van zowel verlies als verlichting. Verlies, omdat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Liefde voor letters, boeken, lezers. Maar hoewel het werken in de boekhandel geweldig is, is het hebben van die winkel soms ook een last. Administratie, werk dat nooit af is, maar natuurlijk ook het financiële gedeelte. Ik hoef er niet rijk van te worden en wil er hard voor werken, maar het moet wel enigszins in balans zijn. 

 

De laatste jaren heeft ook de nieuwe manier van lezen, waarbij boeken vooral online besteld of met een e-reader gedownload worden, het runnen van een boekwinkel moeilijker gemaakt. Die ontwikkeling heeft in de coronatijd, ondanks alle steun van de vaste klanten, nog een duwtje in de rug gekregen. Daar kun je als kleine boekhandel niet tegenop.

 

Ik wil iedereen bedanken voor de jarenlange steun, hopelijk spreek ik u de komende tijd nog persoonlijk. Graag tot ziens!

 

Met vriendelijke groeten,

 

Angèle Aartman 


 

Nieuwe eigenaar voor Boekhuis Aalsmeer

 

Boekhuis Aalsmeer krijgt een nieuwe eigenaar. Angèle Aartman volgt vanaf 1 juli Constantijn Hoffscholte op in de boekhandel in Aalsmeer-Centrum.

 

De afgelopen acht jaar was Angèle als fulltime medewerkster al een bekend gezicht in het Boekhuis. Daarvoor werkte zij bij kantoorboekhandel Van Hilten in Uithoorn en op de boekenafdeling van V&D in Amstelveen. Met ruim 25 jaar ervaring in het boekenvak gaat zij nu als zelfstandig ondernemer aan de slag in de winkel in de Zijdstraat.

 

De naam Boekhuis blijft behouden en de winkel blijft een algemene boekhandel met een sterke lokale binding. In het assortiment worden enkele nieuwe accenten gelegd. Ook worden er vernieuwingen doorgevoerd wat betreft de inrichting en winkelautomatisering. In het Boekhuis zullen ook in de toekomst regelmatig activiteiten plaatsvinden rond boeken, lezen en creativiteit.

 

De huidige eigenaar Constantijn Hoffscholte maakte in januari bekend dat hij een overnamekandidaat zocht. Hij gaat zich na acht jaar weer volledig toeleggen op zijn werk als journalist en organisator. 

 

In juni houdt het Boekhuis een grote opruiming van de wat oudere titels en van een deel van de inventaris, zodat de nieuwe eigenaar een frisse start kan maken. 


Lezing van Joodse onderduiker

Peter Hein op Bevrijdingsdag

 

Op vrijdag 5 mei organiseert de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer in samenwerking met het Boekhuis opnieuw een Vrijheidslezing. Spreker is Peter Hein, die het aangrijpende verhaal zal vertellen van de onderduikbelevenissen van zijn ouders en hemzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De in Friesland woonachtig Peter Hein (1939) is gynaecoloog in ruste, beeldhouwer en auteur. Hij publiceerde verschillende boeken over zijn familie, waarin de fascinerende geschiedenis wordt verteld van een Joods gezin dat gescheiden van elkaar moet onderduiken. 

 

De onderduik van de ouders van Hein op 12 adressen is één lang verhaal van verraad en ontsnapping, omzwervingen, wanhoop, honger en kou. De auteur stuitte bovendien op een verzwegen kwestie: zijn ouders werden (valselijk) beschuldigd van het verraden van een onderduikadres, waardoor vier mensen omkwamen. Na de oorlog praatte de moeder van Peter Hein alleen maar over de oorlog, terwijl zijn vader voornamelijk zweeg. Hein vertelt in zijn boek ‘De Onderduikers’ (Meulenhoff Boekerij, 2014) het hele onderduikverhaal van zijn ouders en gaat op zoek naar de werkelijke verrader.  

 

Zelf zat Hein, gescheiden van zijn ouders, ook op vele adressen ondergedoken. Hij schreef hierover ‘Het zesde jaar’ (Meulenhoff Boekerij, 2014). De titel verwijst naar het feit dat voor de Joden en zeker voor de meeste Joodse kinderen die het overleefden de oorlog na vijf jaar niet afgelopen was. Er was veel antisemitisme, de ontvangst door de Nederlanders was kil en voor Peter, die zijn ouders niet meer herkende, was het alsof hij opnieuw bij vreemde mensen onderdook, al waren het dan nu zijn eigen ouders.

 

Recent verscheen (ook bij Meulenhoff Boekerij) ‘Het misverstand’, een verhaal over een moord in de Duits-Joodse familie van Hein in de Joodse gemeenschap van een Duits stadje in het onheilszwangere jaar 1933, kort na de machtsovername van Hitler. Het spannende verhaal speelt zich af tegen het decor van het begin van de ondergang van die kleine Joodse gemeenschap en de ondergang van zijn familie.

 

Reserveren

Met zijn boeken en zijn persoonlijke verhaal als uitgangspunt geeft Peter Hein op vrijdag 5 mei de Vrijheidslezing in Aalsmeer. De lezing vindt plaats in De Oude Veiling, Marktstraat 19 en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom om deze Bevrijdingsdag te komen luisteren naar het bijzondere verhaal van Peter Hein, waarin de auteur ook zal ingaan op de vraag wat vrijheid voor hem betekent in de huidige tijd. Entree is 5 euro p.p. Reserveren bij het Boekhuis: boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454. 


Ontbijten tussen de boeken

 

Zaterdag 25 maart, de eerste dag van de Boekenweek 2017, organiseert Boekhuis Aalsmeer een ontbijt in de boekwinkel. Het wordt een ervaring die je als boekenliefhebber niet mag missen!

 

Op het programma staat een ‘Verboden Vruchten Ontbijt’, aanhakend bij het thema van de Boekenweek. Gasten krijgen een heerlijk en verrassend ontbijt, gezond voor lichaam en geest. Een paar ingrediënten kunnen we vast verklappen: zo zijn er verschillende boekenpitches, worden er gedichten voorgedragen en is er sfeervolle live muziek. En dat alles letterlijk tussen de boeken… er is geen betere manier om de Boekenweek te beginnen.

 

Meld je snel aan voor het Verboden Vruchten Ontbijt: kosten zijn 12,50 euro p.p. en aanmelden kan via tel. 0297-324454 of boekhuis@boekenhof.nl. Het ontbijt is van 8.00 tot 9.30 uur.


Workshops Handletteren in Boekhuis

 

Na het kleuren voor volwassenen is er een nieuwe hype losgebarsten: handletteren! Het gaat hier om letters tekenen, een soort schoonschrijven op een eigentijdse, losse manier. Zwelletters met krullen en eenvoudige versieringen en zo een eigen stijl ontwikkelen.

 

Docent Annefie van Itterzon heeft inspirerende voorbeelden. Zij geeft een aantal workshops in het Boekhuis! Je krijgt informatie over de basisbeginselen en gaat zelf aan de slag, waarbij het de bedoeling is dat je spreuken en wijsheden op een unieke manier weergeeft. Nog een stap verder is het illumineren van letters met bloemen, lintletters en de lemniscaat. Aan de hand van gerichte oefeningen ontstaan de mooiste handletterwerken. Denk aan cadeaulabels, monogrammen, wenskaarten en getekende liefdesbrieven. Handletteren is een heerlijke ambachtelijke bezigheid, het brengt rust en geeft nieuwe energie. Aan de slag dus!

 

Je kunt een workshop volgen op één van de volgende data:
vrijdag 17 maart (reeds volgeboekt)
vrijdag 31 maart (reeds volgeboekt)
donderdag 13 april

 

De workshops vinden plaats van 20.00 – 22.00 uur in het Boekhuis. Deelname aan een workshop kost € 30. Dit is inclusief het boek ‘Handlettering doe je zo’ (of een ander handletterboek als je dit boek al hebt) en een Itoya calliegrafiepen. Er is per keer ruimte voor 15 deelnemers.

Inschrijven kan via boekhuis@boekenhof.nl , tel. 0297-324454 of in de winkel.


Lezing voor liefhebbers van reisverhalen

 

Boekhuis Aalsmeer organiseert vrijdag 24 februari een lezing van Ron Moerenhout over zijn reisboek ‘Laatste boot naar Sint-Helena’. Het boek is een ode aan een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. In het boek begint Moerenhout met het verslag van zijn vijf dagen durende bootreis vanuit Kaapstad, tot op heden de enige manier om Sint-Helena te bereiken. Er is een vliegveld gebouwd op dit ruige vulkaaneiland dat ooit aan Nederland toebehoorde, maar dat werd nog niet in gebruik genomen. Moerenhout nam dus de boot en ging ter plaatse op zoek naar Nederlandse sporen.

 

Nadat de Britten Sint-Helena hadden ingenomen van Nederland zijn ze het gaan gebruiken als gevangeniseiland, met als bekendste gevangene niemand minder dan Napoleon. Moerenhout vond een kaart waarop de keizer ontsnappingsroutes aanbracht, ontdekte een complot om hem te bevrijden en kwam te weten dat Napoleon vermoedelijk vergiftigd werd door de man van zijn minnares. Daarnaast vertelt Moerenhout de verhalen van andere gevangenen, onder wie de Nederlandse drugssmokkelaar die in 1994 als enige van het eiland wist te ontsnappen, naar eigen zeggen met behulp van zelfgemaakte sleutels en een provisorisch bootje, maar het blijkt anders te zitten.

 

‘Laatste boot naar Sint-Helena’ is een onderhoudend reisboek vol historische ‘wist-ik-nietjes’ en spannende anekdotes. Vrijdag 24 februari geeft de auteur een lezing in het Boekhuis, Zijdstraat 12 in Aalsmeer-Centrum. Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454. Entree is 5 euro.


Midas Dekkers geeft Boekenweeklezing 2017

 

Midas Dekkers geeft lezing tijdens Boekenweek

De 82ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april en heeft als thema ‘Verboden vruchten’. Ook dit jaar organiseren Stichting Kunst en Cultuur, Boekhuis Aalsmeer en de Bibliotheek Amstelland een boeiende avond met een bijzondere gast: Midas Dekkers.

 

Midas Dekkers (1946) is bioloog en publiceerde vroeg in zijn carrière keurige natuurgidsen. Inmiddels is hij bij het grote publiek bekend door werk waarin zijn eigen, originele persoonlijkheid en stijl doorklinken, al blijft de bioloog nooit ver buiten beeld.

 

Een groot deel van Dekkers’ oeuvre bestaat uit columnbundels over mens en (vooral) dier. Deze persoonlijke schetsen leest hij sinds 1980 voor in het radioprogramma Vroege vogels. Veel Nederlanders kennen hem ongetwijfeld ook van tv-programma’s als Gefundenes Fressen, Midas en zijn meest recente programma Het Ei van Midas. De Midas van de televisie en de Midas in zijn boeken verschillen maar weinig: als je Dekkers leest, 'hoor' je de tekst met zijn stem en ontspannen dictie door je hoofd gaan. Midas praat zoals hij schrijft, of schrijft zoals hij praat.  

 

Tot zijn omvangrijke boekenoeuvre behoren titels als De Larf (2002), Lichamelijke oefening (2006), Rood (2011), De kleine verlossing Of de lust van ontlasten (2014) en De thigmofiel (2015). In dat laatste boek gaat het over de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. 

 

De lezing van Midas Dekkers vindt plaats op woensdag 29 maart om 20.15 uur in De Oude Veiling aan de Marktstraat. De lezing is inmiddels uitverkocht.

 

(Foto: Annaleen Louwes-Klein)


Boekpresentatie Debby Albers

zaterdag 28 januari in Boekhuis

 

Een roman over het mysterie van het leven, de liefde en de dood. Zo noemt de Aalsmeerse Debby Albers haar onlangs verschenen boek ‘Thanda’. Zaterdag 28 januari presenteert zij haar boek om 15.00 uur in het Boekhuis in Aalsmeer-Centrum.

 

Debby Albers is therapeut in verliesverwerking en initiatiefnemer van de Stichting Fedeli, die in Aalsmeer activiteiten organiseert om mensen met elkaar te verbinden. Thanda is ontstaan vanuit haar eigen ervaringen met verlies. De personages zijn fictief, maar de gebeurtenissen in het boek zijn deels wel gebaseerd op de werkelijkheid. In Thanda gaat het om Sophie, een moderne vrouw van midden veertig. Zij verlaat gedesillusioneerd met haar vier jonge kinderen een eenzaam, seksloos showhuwelijk. Eenmaal op zichzelf verlost ze zich uit haar geestelijke gevangenis en haar ingesnoerde zedige keurslijf. Zelfverzekerd stort ze zich in de datingwereld en ontmoet haar mr. Right, de tien jaar oudere extravagante zakenman Dolf. Met hem ervaart ze zowel de hemel als de hel. Ze blijken twee botsende persoonlijkheden, vooral als de kanker in het spel komt. Het stralende huwelijk in Zuid-Afrika dat de kroon op hun gevleugelde liefde had moeten zijn, voelt als een koude douche. De zoveelste aanslag op haar leven.

 

Thanda is een ontroerend verhaal over een mooie vrouw vol complexen, huidhonger, hunkerend naar haar ware zelf en de prins op het witte paard. Het sluit goed aan bij de Maand van de Spiritualiteit (13 januari – 12 februari), met dit jaar als thema compassie: het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf.

 

Zaterdag 28 januari presenteert de auteur haar boek in Boekhuis Aalsmeer, Zijdstraat 12 in Aalsmeer-Centrum. De aanvang is 15.00 uur en iedereen is van harte welkom. Tijdens de presentatie vertelt Debby Albers over de totstandkoming en inhoud van haar boek. Aansluitend zal zij signeren en kan er gezellig worden nagepraat met een drankje en hapje. Het boek kost € 19,95.


Lezing over heel bijzonder kunstboek

 

Maandag 12 december organiseert Boekhuis Aalsmeer een lezing over het baanbrekende kunstboek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’. De toegang is gratis.

 

‘Rijks, Masters of the Golden Age’ is een eerbetoon van de internationaal bekende designer Marcel Wanders aan de zeventiende-eeuwse Nederlandse meesterwerken uit de prestigieuze Eregalerij van het Rijksmuseum. Dit project, dat drie jaar in beslag nam, kwam voort uit Wanders’ diepe waardering voor dit culturele erfgoed en zijn tijdloze betekenis. “Dit boek laat zien hoe de grote meesterwerken onze kijk op de wereld beïnvloeden,” zegt Marcel Wanders. 

 

Het boek zet ons oog in oog met meer dan 60 iconische schilderijen zoals Rembrandts Nachtwacht en Vermeers Melkmeisje. Elk werk is van dichtbij te beleven tot in de meest verrassende details. Met behulp van hoogstaande druktechnieken en doordachte perspectieven komen deze eeuwenoude schilderijen sprankelend tot leven. Toonaangevende hedendaagse denkers uit de wereld van filosofie, kunst, film, food, trend, business en design leggen uit hoe hun blik op de wereld is beïnvloed door deze schilderijen – waarbij alle 30 experts zich concentreren op een individueel kunstwerk. De verhalen van Ferran Adrià, David Allen, Alain de Botton, Anton Corbijn, Angela Missoni, Jimmy Nelson, Erwin Olaf en vele anderen bieden een nieuwe kijk op de besproken meesterwerken – en op het leven zelf. 

 

Even bijzonder als de inhoud is de uitvoering van het boek. De Limited Edition heeft een gewicht van 35 kilo, een formaat van 70 x 50 cm en een prijs van € 6.500. Het is weelderig uitgevoerd in echt leer, met schitterende handgeschreven kalligrafie en de meest verfijnde papiersoort en druktechniek. Deze uitgave is een waar kunstwerk en wordt geleverd met een speciaal ontworpen boekstandaard, beschermhoes en het Behind the Scenes-boek waarin de 30 verhalen van de vooraanstaande denkers en kunstenaars gebundeld zijn. Tijdens de lezing is dit unieke boekwerk eenmalig te bewonderen in het Boekhuis. Daarnaast is er ook een hardcover ‘koffietafeleditie’ van het boek, uitgevoerd op het formaat 34 x 25 cm en bestemd voor een breder publiek. Dit heeft een prijs van € 125 en is een prachtig cadeauboek voor kunstliefhebbers.

 

Maandag 12 december geeft Coen Sligting namens Uitgeverij Komma een lezing over de totstandkoming van het boek. Hij is al geruime tijd betrokken bij dit fascinerende project en vertelt over de bevlogenheid en het vakmanschap waarmee ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ is gemaakt.

 

De lezing begint om 20.00 uur in het Boekhuis aan Zijdstraat 12, Aalsmeer. Toegang is gratis, u wordt wel verzocht vooraf te reserveren via boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454.


Lezing ‘Alles begint bij Bach’ in het Boekhuis

 

Waar vorige maand de popmuziek centraal stond in het Boekhuis met het concert ‘Inside McCartney’, komt in oktober de klassieke muziek aan bod. Vrijdag 21 oktober geeft journalist Merlijn Kerkhof een lezing met muziekfragmenten over zijn boek ‘Alles begint bij Bach’.

 

Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Wat is er zo goed aan de Negende symfonie van Beethoven of de atonale muziek van Arnold Schönberg, en hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad? In ‘Alles begint bij Bach’ geeft de 30-jarige Kerkhof antwoord op die vragen.

 

Het boek is geen complete muziekgeschiedenis, maar een verhaal van iemand die zijn onbegrensde liefde voor muziek met passie wil overbrengen. Een toegankelijk en vermakelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht. Dirigent Jaap van Zweden noemde het boek ‘een inspirerende wegwijzer naar de wereld van de klassieke muziek’. Het AD schreef: ‘Muziekjournalist Merlijn Kerkhof (1986) is tijdens klassieke concerten vaak de jongste in de zaal. Tijd voor wat ontwikkelingswerk, dacht Kerkhof, en hij schreef het boek Alles begint bij Bach, waarin hij pakkend en humorvol uitlegt wat de kracht van klassieke muziek is en waarom het niet eng en exotisch is.’

 

Kerkhof is schrijver, journalist en muziekcriticus voor onder meer NRC Handelsblad. Hij komt uit een creatieve familie. Vader Wim Kerkhof is muzikant bij The Amazing Stroopwafels en grootvader Frits Vogel was kunstenaar en is in Aalsmeer bekend vanwege het feit dat hij ruim twintig jaar het bloemencorso ontwierp.

 

De lezing in het Boekhuis begint vrijdag 21 oktober om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro incl. koffie/thee/fris. Opgeven: boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454.


Kinderboekenweek met thema grootouders in Boekhuis

Woensdag 5 oktober begint de jaarlijkse Kinderboekenweek. In het Boekhuis kun je niet alleen terecht voor de mooiste kinderboeken, maar ook voor de gratis workshop ‘Mijn opa is een krokodil’. 

Tijdens de Kinderboekenweek 2016 staan opa’s en oma’s centraal onder het motto Voor altijd jong! De 62ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober. Bij besteding van 10 euro (of meer) aan kinderboeken krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis. Het boekje is dit jaar geschreven door de 87-jarige Dolf Verroen, een schrijver die vele prijzen heeft gewonnen. Voor jonge kinderen is er ook een speciaal thema-prentenboek gemaakt door Floor Rieder. Dit heet ‘Waar is Ludwig?’ en is te koop voor 7,95 euro.

Vanwege het thema grootouders heeft het Boekhuis in Aalsmeer-Centrum een superleuk extraatje in petto. Zaterdag 8 oktober om 14.00 uur kun je hier meedoen aan de workshop ‘Mijn opa is een krokodil’. Eerst wordt er een prachtig boek gelezen en besproken. Daarna ga je met speciaal krijt aan de slag en tover je je opa of oma (op papier) om in een dier. Meedoen aan deze tekenworkshop is gratis. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar, maar neem gerust je (groot)ouders mee! De workshop is in handen van Annefie, een expert als het gaat om tekenkunst! Aanmelden kan via boekhuis@boekenhof.nl, tel. 0297-324454 of in de winkel. De workshop duurt van 14.00 tot ongeveer 15.30 uur. 


Boekpresentatie Jolanda Meijer in Boekhuis  


Voorkom dat het elastiek knapt door op tijd je hoofd op te ruimen. Bevrijd jezelf van al het ‘moeten’, neem afscheid van opgelegde verplichtingen, schuldgevoelens en onzekerheid. Maak ruimte in je hoofd om meer te genieten van je leven.  Niet voor niets wil Douwe Bob, met zijn nummer Slow down, waarschuwen voor de gevolgen van een leven vol drukte en stress. Nog steeds neemt het aantal mensen met burn-out klachten toe, ook onder jongeren.

In haar boek Een opgeruimd hoofd in 7 stappen, dat op 21 mei a.s. verschijnt, geeft de Aalsmeerse Jolanda Meijer aan hoe je meer rust en energie ervaart door te ontdekken wat je in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert. ‘Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis’, aldus Meijer. ‘Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen, je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert stapsgewijs hoe je spanning en stress kunt verminderen en hoe je bewuste keuzes maakt op basis van je eigen verlangens.’

Auteur Jolanda Meijer (ex-KLM) is een expert in ruimte winnen en overzicht creëren. Voorheen werkte zij als opruimcoach met mensen die hun omgeving maar niet op orde kregen door allerlei blokkades in hun denken en doen. Gefascineerd door dit verschijnsel, ging Meijer zich verdiepen in mentale coaching en maakt zij nu, als work-lifecoach, haar werk van hoofden opruimen. In haar praktijk De Ruimtewinner Coaching & Training in Aalsmeer, begeleidt ze mensen die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt om weer rust en ruimte in hun leven te ervaren. Zij geeft tevens bedrijfstrainingen die zijn gericht op stressreductie en verbetering van persoonlijke effectiviteit.

De officiële presentatie van dit boek vindt plaats op zaterdag 21 mei om 15.00 uur in Boekhuis Aalsmeer, Zijdstraat 12. Iedereen is welkom om de presentatie bij te wonen.


Griekenlandcorrespondent Conny Keessen presenteert boek in geboortedorp


NOS-correspondent Conny Keessen is aanstaande zaterdag even terug in haar geboortedorp Aalsmeer. Bij het Boekhuis presenteert zij het boek ‘Worstelen aan de rand van Europa’, dat gaat over de Griekse crisis.

Ruim twintig jaar is Conny Keessen (op de foto rechts) al werkzaam als Griekenlandcorrespondent. Vanuit Athene verslaat zij de actualiteit, die de afgelopen jaren hoofdzakelijk over de eurocrisis ging. Samen met economieverslaggever Eva Wiessing ging Keessen op zoek naar de verhalen achter de crisis, van de gewone Grieken die zich staande proberen te houden in een land waar je van de staat weinig meer kunt verwachten. Een land waar improvisatie en burgerlijke ongehoorzaamheid een manier van overleven is geworden.

 

In het najaar van 2009 kwam Griekenland acuut in de financiële problemen. De internationale gemeenschap schoot Griekenland te hulp met miljardenleningen en in ruil daarvoor moest het land zware bezuinigingen doorvoeren. Miljoenen Grieken zagen hun leven dramatisch veranderen. Een juwelier die voor het eerst in zijn leven extreem rechts stemt, een belastinginspecteur die eindelijk op rijke landgenoten mag jagen, drie werkloze meiden die gewoon op eigen benen willen staan. De Griekse crisis kende bizarre wendingen, maar de politieke machtsspelletjes en eurotoppen vertellen maar een deel van het verhaal. Hoe kan het, dat een onbeduidend land als Griekenland zo cruciaal werd voor de andere eurolanden? Het antwoord krijgen we van de gewone Grieken.

 

Zaterdag 14 mei is Conny Keessen, geboren en getogen in Aalsmeer, om 15.00 uur in het Boekhuis aan de Zijdstraat. Zij zal daar kort vertellen over de aanleiding en inhoud van het boek, waarna er gelegenheid is om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Natuurlijk wordt er ook gesigneerd. Iedereen is welkom, de entree is vrij.


Lezing van Holocaust-overlevende en toparrangeur Zoni Weisz

 

Dinsdag 26 april komt Zoni Weisz naar Aalsmeer om zijn indrukwekkende verhaal te vertellen. De Holocaust-overlevende en voormalig arrangeur geeft een lezing die wordt georganiseerd door Boekhuis Aalsmeer.

 

Aanleiding voor de komst van Johan ‘Zoni’ Weisz is zijn recent verschenen autobiografie ‘Zoni – De vergeten Holocaust’. In het boek vertelt Weisz over zijn leven als Sinto, ondernemer en overlevende. Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi's. Zoni Weisz overleefde. In het boek vertelt hij over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders, zusjes en broertje. Maar ook over zijn wonderbaarlijke loopbaan als topbloemist en arrangeur en als internationaal promotor van de Nederlandse bloemenindustrie. 

 

In Aalsmeer zullen veel mensen Zoni Weisz van vroeger kennen. Hij was vele jaren betrokken bij grote bloemen- en plantenpresentaties en bij evenementen als het Aalsmeers Bloemencorso en de Vaktentoonstelling. Ook haalde hij het Guinness Book of Records met het arrangeren van het langste bloemstuk ter wereld en met een arrangement (in samenwerking met Zurel) van 35.000 rozen. Zoni Weisz mocht ook diverse malen de bloemen verzorgen bij speciale gelegenheden van het Koninklijk Huis, zoals de inauguratie van koningin Beatrix en het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima.

 

Tegenwoordig zet hij zich met hart en ziel in voor de zaak van Roma en Sinti. In 2011 sprak hij de Duitse Bondsdag toe in nagedachtenis aan de bevrijding van Auschwitz. In januari van dit jaar mocht hij voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties spreken tijdens de Holocaust herdenking. Zelf zegt hij: ‘Ik heb een bijzonder leven geleid, met een bizar en heel verdrietig begin. Nu kijk ik met voldoening terug. Als ik het over mocht doen: precies zo graag. Mijn verhaal, mijn volk. Daar gaat het mij nog om.’

 

De lezing van Zoni Weisz is dinsdag 26 april. Reserveren voor deze avond kan via boekhuis@boekenhof.nl en tel. 0297-324454. Entree: € 5,-. De lezing wordt gehouden in De Oude Veiling, Marktstraat 19 in Aalsmeer. Zaal open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.


Boekhuis organiseert kinder-
en jeugdboekenavond

Dinsdag 12 april organiseert Boekhuis Aalsmeer de jaarlijkse kinder- en jeugdboekenavond. Deze avond is hét moment om je te informeren over de mooiste nieuwe boeken en om inspiratie op te doen voor in de klas, op de groep of thuis. De boekwinkel organiseert deze avond samen met een aantal toonaangevende uitgeverijen op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Zij presenteren hun nieuwe uitgaven en er zijn medewerkers van de uitgeverijen aanwezig om bezoekers te informeren. De aanwezige uitgeverijen zijn Lemniscaat, Kluitman, Unieboek/Het Spectrum en Clavis. Indien mogelijk zijn er ook één of twee kinderboekenschrijvers van de partij.

 

Daarnaast kunnen bezoekers meedoen aan een boekenquiz, is er voor iedereen een leuke goodiebag en natuurlijk staan de medewerkers van het Boekhuis klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven. Deze avond is in het bijzonder aan te raden voor mensen die veel met kinderboeken werken, zoals leerkrachten in het basisonderwijs, ouders die betrokken zijn bij het boekenspaarplan en mensen die werkzaam zijn in de kinderopvang. Maar ook anderen zijn van harte welkom.

 

De avond is van 19.30 tot 21.30 uur met vrije inloop. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld: boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454.


Boekhuis viert de Boekenweek met beschuit,

themaboeken en Arthur Japin

Van 12 tot en met 20 maart vindt de Boekenweek 2016 plaats. Voor Boekhuis Aalsmeer reden om een week lang een feestje te vieren in de winkel. De Boekenweek is immers voor lezers een van de hoogtepunten in het literaire jaar.

 

Zoals gebruikelijk krijgt iedereen tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste € 12,50 aan boeken het Boekenweekgeschenk cadeau. Het geschenk is dit jaar geschreven door de veelgeprezen auteur Esther Gerritsen, bekend van romans als Superduif, Dorst en Roxy. Behalve een mooi kort verhaal in een gebonden boekje is het Boekenweekgeschenk ook een gratis vervoersbewijs. Op zondag 20 maart kunt u op vertoon van het geschenk gratis met de trein reizen in heel Nederland.

 

Nederland en Vlaanderen zijn in 2016 gezamenlijk gastland op de internationale Boekenbeurs in Frankfurt. De Boekenweek richt zich daarom op ons buurland onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. Duitsland is het land van Bach, Berlijn en Bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand. En van de Tweede Wereldoorlog. Maar onze grote buur biedt nog zoveel meer onderwerpen om over te praten, te lezen en te schrijven. In het Boekhuis vindt u een selectie van boeken rond het thema. Boeken waarin Duitsland centraal staat of die zijn geschreven door Duitse auteurs. Ook is voor € 2,50 het Boekenweekessay te koop. In het essay vertelt David van Reybrouck over het vergeten ministaatje Moresnet.

 

Beschuit met muisjes

Het Boekhuis gaat de Boekenweek feestelijk beginnen. Klanten worden uitgenodigd om zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 12.00 uur gezellig langs te komen voor een kop koffie/thee en beschuit met muisjes. Hiermee wordt tevens gevierd dat Boekhuis-eigenaar Constantijn en zijn vrouw Ingrid eind februari een zoon hebben gekregen. Voor klanten liggen er gratis Boekenkranten klaar en een speciale Boekenweekuitgave van De Groene Amsterdammer.

 

Traditiegetrouw organiseert het Boekhuis samen met Amstelland Bibliotheken en de Stichting KCA ook weer een Boekenweeklezing van een bekende schrijver. Vrijdagavond 18 maart komt niemand minder dan Arthur Japin naar Aalsmeer om te vertellen over zijn werk en zijn meest recente roman De gevleugelde. Kaarten voor de lezing, die plaatsvindt in De Oude Veiling, zijn te koop via http://www.debibliotheekamstelland.nl of kunnen gereserveerd worden in het Boekhuis.


Boekpresentatie en workshop kransen haken in Boekhuis

Haken en breien bestaan al heel erg lang maar zijn tegenwoordig weer helemaal hip. Met een bolletje wol en een haaknaald kun je zelf mooie dingen maken. De Aalsmeerse Marjolein Flick weet dat als geen ander. Als eigenaresse van webwinkel “de Haakbaak” is zij gespecialiseerd in alles wat met het haken van amigurumi, knuffels, home decor en modeaccessoires te maken heeft. En daar is het niet bij gebleven, want Marjolein heeft deze maand haar eigen boek uitgebracht: Kransen haken, verschenen bij uitgeverij Forte, die bekendstaat om de vele hobby-uitgaven.

 

In haar kleurrijke boek vind je voor elk seizoen een prachtige krans. Voor de lente een krans met viooltjes, narcissen, primula’s en vergeet-mij-nietjes. Daartussen vliegen de bijen van hun korf naar de bloemen en terug. De zomerkrans zit vol met aardbeien, korenbloemen en vlinders. Op de herfstkrans zie je herfstasters, beukenblaadjes, paddenstoelen en natuurlijk spinnen. En de winterkrans is bedekt met hulst, helleborus en klimop met in het midden een familie sneeuwpop. Als extra is er nog een Valentijnskrans met hartjes, roosjes en twee tortelduifjes.

 

Iedere krans zit vol met prachtig gehaakte bloemen en blaadjes, net zo mooi als in de natuur. Als je een hele krans teveel vindt, kun je ook een kleiner project kiezen, zoals jampothoesjes, een bladwijzer of een broche, waarvoor je maar een paar bloemen en beestjes hoeft te haken. Kortom, houd je van haken en van de natuur? Dan is dit een boek voor jou!

 

Boekpresentatie en workshop

Donderdag 3 maart presenteert Marjolein haar boek in Aalsmeer bij het Boekhuis in de Zijdstraat. Aansluitend geeft zij in de winkel een miniworkshop. Deelnemers krijgen tips en gaan zelf aan de slag om een leuke decoratie te haken. Deelname is gratis, de workshop duurt van 15.30 tot ca. 17.00 uur. Wil je meedoen, meld je dan aan in het Boekhuis, via tel. 0297-324454 of boekhuis@boekenhof.nl. Deelnemers worden gevraagd hun eigen haaknaalden mee te nemen. Voor wol wordt gezorgd. In de boekwinkel is natuurlijk ook het nieuwe boek van Marjolein te koop, de prijs is €14,95. Voor materiaalpakketten voor de kransen kun je terecht op www.haakbaak.nl.


Ladies Night in het Boekhuis
Dames opgelet! Maandagavond 30 november kun je heerlijk winkelen in het Boekhuis, voor jezelf en natuurlijk voor de komende feestdagen. Wij zorgen voor lekkere hapjes en elke klant krijgt van ons een goodiebag met leuke cadeautjes. Als je deze avond naar de winkel komt, maak je bovendien kans op gratis theaterkaartjes. Het Crown Theater is aanwezig en geeft 5x twee vrijkaarten weg voor een van de Crown Ladies voorstellingen: Rudolph’s Christmas, Opvliegers, Chakra’s & Chardonnay, Nonsens en Simone! Meedoen is makkelijk, gewoon even grabbelen. Is dat leuk of niet! Vanaf 30 november kun je bij ons, als verkooppunt van het Crown Theater, ook theaterkaartjes kopen in een mooie cadeauverpakking. En we hebben natuurlijk nog veel meer: héél veel fijne boeken waarover we graag adviseren, tijdschriften, (kerst)kaarten, agenda’s en kalenders en ook een outlet-afdeling met afgeprijsde boeken en andere cadeaus.

Deze avond is er ook live muziek: Philip Paar zingt nummers van Frank Sinatra ter vooraankondiging van zijn show in het Crown Theater (13 december). En Naomi is aanwezig om je kennis te laten maken met het Aalsmeer Kleurboek dat is uitgegeven door Stichting KCA. 

Tijdens de Ladies Night zijn ook onze ‘buren’ van Stijl & Meer, Mooi Parfumerie en de Wereldwinkel geopend met diverse acties. Kortom, een goed moment om langs te komen! Maandag 30 november van 18.00 – 21.30 uur.


Grootste bloemenkleurplaat fleurt Zijdstraat op


Op 20 en 21 juni werd in Aalsmeer de grootste bloemenkleurplaat van Nederland gemaakt. Dit project was onderdeel van Aalsmeer Flower Festival en werd uitgevoerd door kunstdocent Annefie van Itterzon in samenwerking met het Boekhuis en Uitgeverij BBNC. In een oude bloemenschuur op de Historische Tuin kwam de kleurwand tot stand met behulp van vele bezoekers en inspelend op het populaire kleuren voor volwassenen. 


De initiatiefnemers hebben de voorbije weken gezocht naar een locatie om het werk langer tentoon te stellen en deze is gevonden in het te huur staande pand in de Zijdstraat naast het Boekhuis. Hier biedt de kleurwand een vrolijke aanblik. De wand bestaat uit 280 zeshoeken, een vorm die opvallend veel voorkomt in de natuur. Zoals een plant groeit, zo groeide het kunstwerk in honingraatstructuur uit tot een wonderschoon geheel! Om een samenhangend geheel te laten ontstaan, zijn de bloemen elk in een seizoen geplaatst. Omdat het werk op 21 juni, de langste dag van het jaar, werd voltooid, kreeg het de titel “Zomerwende”.


In september start het Boekhuis met een nieuwe serie kleurworkshops op de vrijdagavond. Data worden binnenkort bekendgemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich vast melden: boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454.