Regionale uitgaven

Het Boekhuis hoort bij Aalsmeer. Dat dragen we graag uit en dat ziet u ook terug in de speciale plaats die in de winkel is ingeruimd voor regionale uitgaven. U  vindt hier:

- boeken over Aalsmeer, Kudelstaart en de regio Amstelland

- boeken geschreven door Aalsmeerse en Kudelstaartse schrijvers

- uitgaven van Stichting Oud Aalsmeer, Vereniging Meer Historie en Vereniging Historisch Amstelveen 

- dichtbundels van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA)


In onze voorraad bevinden zich dikwijls uitgaven die nergens anders meer verkrijgbaar zijn. Heeft u of uw organisatie een uitgave die u graag in onze winkel wilt verkopen? Neem dan contact met ons op.


Nieuwe publicaties 

 

Houten bussen, ijzeren chauffeurs (mei 2023)

Na zeven jaar van uitgebreid zoeken en speuren naar het verleden van autobusonderneming Maarse & Kroon is het Hans van der Wereld en Kees van der Zwaard gelukt om de historie van de N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon in boekvorm uit te geven. Het boek – getiteld HOUTEN BUSSEN, IJZEREN CHAUFFEURS – telt maar liefst 662 bladzijden en heeft 81 illustraties in kleur en ca. 360 in zwart-wit. Het boek heeft een harde kaft en kost € 33,50.

 

Pierre Tuning publiceert dichtbundel: ‘Stameltaal’

Pierre Tuning heeft zijn ‘pogingen tot dichtkunst’ verzameld in een boek met de titel ‘Stameltaal’. Alle gedichten die hij in de afgelopen zestig jaar heeft geschreven, staan erin, vanaf de schoolkranten van het Coornhert Lyceum en het Casimir Lyceum tot en met zijn bijdragen aan de Gedichtentuin op het Boomkwekerskerkhof. In een luxe uitgave van honderd ‘genummerde en getekende exemplaren’ is de bundel ‘Stameltaal’, uitgegeven door Conferent in Kollum, te koop bij ’t Boekhuis in de Zijdstraat voor € 21,50.

 

Afke Borgman’s verhalenbundel

Sinds 1990 is Afke Borgman bezig met het schilderen van bloemen, mensen, landschappen, stillevens en dieren in haar atelier in Aalsmeer. Felle kleuren en penseelstreken kenmerken haar werk: vrolijk, direct en blij van aard. Tussen het bloemschikken en schilderen door schreef Afke de afgelopen jaren korte verhalen. Deze zijn nu gepubliceerd in een verhalenbundel. In dit boek staan ook meerdere prachtige kunstwerken en foto’s. Dit boek is bij ons verkrijgbaar voor €21,95. 

 

Bonnie st Claire – Kwam een vrouw bij de slijterij

Onze dorpsgenoot Bonnie st Claire heeft een autobiografie geschreven. Hierover zegt zij: “Ik zit inmiddels méér dan 50 jaar in ‘het vak’, waar ik natuurlijk enorm trots op ben. Ik kan terugkijken op een heel succesvolle carrière waarin ik mooie hoogtepunten mocht beleven. Mijn carrière kende ook veel dieptepunten natuurlijk. Zo ben ik veelvuldig neergesabeld door de pers. Er zijn vaak verhalen verschenen, waarin ik mezelf geheel niet in kon vinden.” Mede daarom vond zij het ook tijd om haar eigen verhaal te delen. Met veel zelfbewustzijn, geweldige anekdotes en een goede vleug humor is dit een levensverhaal om van te genieten! Natuurlijk koopt u ook dít boek bij Boekhuis Aalsmeer.

 

Aalsmeer wat gaf jij veel 

John Stork heeft een nieuw boek uit, "Aalsmeer, wat gaf jij veel". Dit is een boek over het Bolusraadsel, de Baggeraar, tante Mica, bijnamen, de ijsclub, de vingervis-visser, de Galmpies, het Poelavontuur en nog veel meer. Niet bekend met al die termen? Dan moet u dit boek zeker lezen! Bekend met al die termen? Dan is dit boek écht iets voor u! Dit boek laat de soms onbekende en verrassende kant zien van ons mooie dorp en onze dorpsgenoten. Voor €24,95 verkrijgbaar bij ons.

 

Catja de Rijk – Het kan ons allemaal gebeuren

In dit boek vertelt Catja over haar hartstilstand met als gevolg een indrukwekkende Bijna Dood Ervaring (BDE). Deze gebeurtenis heeft haar leven op een positieve manier veranderd en verrijkt met een versterkte hoog gevoeligheid en de ontwikkeling van een spirituele gave. Zij wil dat het ervaren van een BDE bespreekbaar wordt gemaakt omdat er wereldwijd nog teveel mensen zijn die een BDE doormaken en denken dat zij gek geworden zijn. Zij helpt mensen om te leven in die onvoorwaardelijke liefde die Catja tijdens haar BDE heeft ervaren.

 

Magie van Studio Aalsmeer

De studio wordt niet meer gebruikt maar is toch wel één van de herkenbaarste plekken in ons dorp. Was in Hilversum tv-maken nog een spel, in Aalsmeer ging het om de knikkers. Kijkcijfers bepaalden het bestaansrecht. De output van Studio Aalsmeer heeft – onder de meer dan bezielende leiding van Joop van den Ende – het Nederlandse tv-landschap veranderd. Het was het huis van sterren toen sterren nog kijkers trokken. Henny Huisman, Ron Brandsteder, Jos Brink, André van Duin.

 

Bert van der Veer werkte vijf jaar voor Joop van den Ende Producties. Hij was tv-regisseur van voornamelijk Henny Huisman en stond aan de wieg van Goede tijden, slechte tijden. Hij schreef verscheidene boeken over de Nederlandse televisie. Voor De magie van Studio Aalsmeer sprak hij met een dertigtal getuigen. Dat leverde onthullende kijkjes achter de schermen op, de geschiedenis van een bijzondere periode in de Nederlandse televisiegeschiedenis.

 

Met Maarse & Kroon onderweg (okt. 2015 - herdruk juni 2017)

Hebt u vroeger wel eens met een bus van Maarse & Kroon meegereden? Naar uw werk, met de voetbalclub, naar het zwembad of op schoolreisje? Of bent u zelf chauffeur op deze bussen geweest of deed u ander werk bij dit bedrijf? Dan zal dit boek vol met herinneringen u zeker aanspreken. In zijn jonge jaren zwierf Wim Vink dikwijls rond bij het Haarlemmermeerstation in Amsterdam en werd hij geboeid door de vele trams en autobussen, waaronder die van het busbedrijf uit Aalsmeer: Maarse & Kroon. In zijn latere woonplaats Zwanenburg kwam hij die bussen weer tegen en ging ze ook fotograferen. Vele jaren later overzag hij zijn fotocollectie en kreeg het idee een fotoboek over Maarse & Kroon samen te stellen. Samen met Frank van den Boogert en Kees van der Zwaard is dit tot stand gekomen. Deze uitgave bevat een beperkt aantal foto's van de periode voor de Tweede Wereldoorlog, want de nadruk ligt op het tijdvak daarna tot en met einde van het bedrijf in 1973. Aansluitend zijn er foto's opgenomen van voormalige Maarse & Kroon-bussen bij Centraal Nederland, het bedrijf waar Maarse & Kroon in opging. Veel bussen kregen na hun werkzame leven nog een nieuwe eigenaar. Daarom zult u in dit boek ook afbeeldingen aantreffen van bedrijven die tweedehands Maarse & Kroon-autobussen hebben ingezet.

Kadoos: Joni goes Dutch (okt. 2014)

De band Kadoos heeft zich in vijf jaar tijd zoveel mooie liedjes van een van de belangrijkste vrouwelijke artiesten van de 20e eeuw, Joni Mitchell, eigengemaakt, dat een CD niet kon uitblijven. De Kadoos hebben daarom maar liefst 14 liedjes uit het rijke oeuvre van Mitchell bewerkt, vertaald, gespeeld en op CD gezet. Het heeft een unieke en liefdevol gemaakte CD opgeleverd met als titel 'Joni goes Dutch'. Verkrijgbaar in het Boekhuis voor € 17,95.

 

Nieuwe Meerbode 125 jaar (dec. 2013)

De Nieuwe Meerbode is een begrip in Aalsmeer. Elke week staat de krant boordevol lokaal nieuws, van de plaatselijke politiek tot berichten over het rijke Aalsmeerse verenigingsleven. Wat tegenwoordig nog maar weinig mensen weten, is dat het weekblad ooit begon als politiek orgaan. In de eerste zeventig jaar van bestaan, was de krant niets minder dan een antirevolutionair bolwerk dat in de wijde omgeving werd verspreid en gelezen. 

 

Bij het 125-jarig bestaan van de Nieuwe Meerbode is de geschiedenis van de oudste nog bestaande Aalsmeerse krant in kaart gebracht. In opdracht van de krant heeft journalist Constantijn Hoffscholte een boek geschreven dat de historie belicht vanaf de oprichting in 1888. Het is een verhaal over idealen en confrontaties, over het hoofd boven water houden onder moeilijke omstandigheden en over roemruchte medewerkers als meester Folkert Roosjen, A.B. Roosjen, Chris van den Heuvel, Karel Wesselius en Jan Goulooze. En natuurlijk is het ook een verhaal over Aalsmeer, het dorp waar De Nieuwe Meerbode al 125 jaar onlosmakelijk mee verbonden is.

 

Het boek is getiteld Van politiek orgaan tot vriend aan huis. De gebonden uitgave telt 132 pagina’s op A4-formaat en is rijkelijk geïllustreerd. Vanaf 14 december is het boek voor 25 euro te koop bij het Boekhuis. Wilt u het toegestuurd krijgen, stuur dan een mail naar: boekhuis@boekenhof.nl. In dat geval komt er € 4,25 aan verzendkosten bij.

 

UPDATE 23 oktober 2012

Afgelopen week verscheen het fotoboek ‘Aalsmeer/Kudelstaart – veranderingen in de 20e eeuw’. Aan de hand van ruim tweehonderd fraaie foto’s worden de belangrijkste veranderingen in het dorp in beeld gebracht. Per locatie worden steeds drie foto’s getoond: één van voor de Tweede Wereldoorlog, één van de situatie in de jaren vijftig of zestig en vervolgens een recente foto. Het boek is samengesteld door Louise Prins. Prijs: € 29,95. Nu afgeprijsd naar € 9,95.

 

UPDATE 9 oktober 2012

Speciaal voor de Kunstroute hebben beeldend kunstenaar Karin Borgman en schrijver Jan Daalman een nieuw boekje gemaakt met de titel ‘Poelboekje’. En dat is ook wat het is, een kunstwerkje met zwart/wit tekeningen en tekstjes over bijzondere plekken op de Westeinderplassen. Het is de weerslag van een zomer lang varen, schrijven en schilderen op de Grote en Kleine poel. De mooiste plekjes en goed bewaarde geheimen vonden zo hun weg naar dit boekje. En niet alleen dat, want met het Poelboekje in de hand, is er een pracht van een route te ervaren van de Grote Brug tot en met de rietlanden bij Burgerveen.  De route voert u langs de unieke locaties van dit bijzondere poelproject. De expressieve tekeningen en sfeervolle teksten voegen iets extra’s toe aan het bijzondere landschap dat u onderweg tegenkomt. De tekeningen en de teksten zijn op de locaties zelf gemaakt. Gewoon vanuit de boot of vanaf een akker. Prijs: € 7,50.

 

UPDATE 13 september 2012

Bijzonder nieuw boek: Beschieting trein in Amstelveen 1944 - Het ware verhaal van de trein uit Aalsmeer. In deze nauwgezette reconstructie verhaalt Jaap Spaargaren over de beschieting waarbij zijn vader om het leven kwam. Prijs: € 15,-.

 

UPDATE 14 mei 2012

Nieuw: cd Burenleed van smartlappenkoor Denk aan de Buren

Het Aalsmeerse smartlappenkoor Denk aan de Buren brengt een nieuwe cd uit ter gelegenheid van haar koperen jubileum. 'Burenleed' is een cd met onvervalste prachtige oude smartlappen zoals Mijn pappie is enkel een foto, Klein schooier, Het Broekie van Jantje, Blauwoogje, Weesje en Vaarwel mijn jongen. Daarnaast is wat bekender werk te horen als Poen, De woonboot en liedjes van de Zangeres zonder Naam. Vooral het liedje Ik heb genoeg van jou wordt met veel overtuiging ten gehore gebracht. Kortom, een zeer veelzijdige cd. Prijs: € 10,-.

 

UPDATE 6 mei 2012

Onlangs verschenen: De Onthulling

Inge Saraswati leidt sinds 1989 haar eigen spirituele centrum in Aalsmeer. Nu schreef zij het boek 'De Onthulling - Het mysterie dat leven heet'. Inge neemt je mee in het avontuur van haar jeugd en groei naar jongvolwassene, omdat daarin duidelijk wordt wat je ware thuis is. Deze reis bracht Inge bij haar Guru Sadananda Saraswati. Haar jeugd heeft Inge verteld dat het leven op aarde vluchtig is en dat we een enorme kans krijgen om in het leven te herontdekken dat wij allemaal spirituele wezens zijn. Inge gunt jou ook die kans om op die plek te ontspannen waar liefde en vreugde ervaren kan worden. Dit is niet een vreugde die je van buitenaf krijgt toegeworpen, maar de vreugde en liefde die in jou woont. Prijs: € 20,95.

 

UPDATE 14 januari 2012

Onlangs verschenen: Jan Joris Glaskegel

Een avonturenboek voor jong en oud van Conja Rietdijk-Paasman uit Leimuiden, die publiceert onder de naam El Varon. Het boek gaat over Jan Jaap, geboren in de 17e eeuw in Rotterdam. In zijn jongere jaren maakt hij aan land van alles mee, wat hem beweegt de zee op te vluchten. Eenmaal op zee weet hij waar hij thuishoort en dat is als kapitein op zijn eigen schip. Omdat deze jongen zal moeten vechten en stelen voor zijn bestaan op zee, verandert hij in een piraat. Zijn piratenbestaan is een avontuur vol spanning, vriendschappen, vreugde en strijd. Prijs: € 19,95.

 

UPDATE 1 september 2011

Onlangs verschenen: Een vrij ernstig geval; Aalsmeer en Aalsmeerders in oorlogstijd

Vele aspecten van de oorlogstijd passeren de revue in dit boek van Theodore van Houten, zoals de collaboratie, de onderduik, het verzet, oorlogsschade door bombardementen en vliegtuigcrashes, de fanatieke Jodenvervolging, de Arbeitseinsatz in Duitsland, gevallen van verraad, het optreden van SS, WA en Landstorm. Vele authentieke bronnen zijn in hun geheel opgenomen, zoals de kampbrieven van een huisarts, de radioteksten van een nazi-sympathisante en het logboek van een leefgemeenschap tijdens de hongerwinter. Prijs: € 35,-.

 

UPDATE 15 februari 2011

Alweer twee nieuwe uitgaven van Aalsmeerse bodem:

 

- 60 jaar Muzikaalsmeer:

Schitterend uitgegeven boek met de lay-out van een elpeehoes verhaalt over de geschiedenis van zestig jaar muziek in Aalsmeer (1950-2010). Met veel foto's en verhalen over alle geledingen van de lokale muziek; van kerkkoor tot harmonie en van popbandje tot smartlappenkoor. Naast algemene hoofdstukken over de verschillende periodes zijn tal van muzikanten en muziekgezelschappen geportretteerd. Het boek bevat tevens een dvd met ruim twee uur (veelal uniek) beeldmateriaal en een cd met maar liefst 27 nummers. Een indruk van het boek en de trailer van de dvd kunt u bekijken op de website van de Stichting Muzikaalsmeer. De prijs van het totale pakket (boek, dvd en cd) is € 54,50.

 

- 100 jaar Liefde:

In 2009 werd Marcel Harting verkozen tot Aalsmeers dorpsdichter. Na vele publicaties en voordrachten is in februari 2011 zijn eerste dichtbundel verschenen: 100 jaar Liefde. Het boek biedt een passend gedicht over liefde voor elk jaar van ons leven. Welke liefde ervaar je als je wordt geboren? Het eerste vriendje of vriendinnetje, de eerste seksuele ervaringen, de vrijheden maar ook eenzaamheid van een vrijgezel, de drukte van een gezin, vreemdgaan, eeuwige trouw en het verlies van de partner beschreven in laagdrempelige poëzie met veel humor, een dubbele bodem en diepgang. Volg in elk nieuw decennium de liefde tussen twee verliefde bomen, van struik tot sterven. Met illustraties van Githa Schrijver. Prijs: € 17,95.  

 

UPDATE 29 november 2010

Afgelopen week zijn er veel nieuwe regionale boeken verschenen:

 

- Aalsmeerders bij de VOC: 

Tussen 1649 en 1795 dienden 205 mannen uit de Aalsmeer, Kudelstaart en Kalslagen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Over deze tot nog toe onbekende deelname schreef Jan Willem de Wijn het boek 'Aalsmeerders bij de VOC'. Deze uitgave van Stichting Oud-Aalsmeer kost € 27,50.

 

- Van de hak op de tak:

Eerder dit jaar overleed Coq Scheltens, de kleurrijke Aalsmeerse kunstenares, politica en columniste. In dit derde deel van 'Van de hak op de tak' zijn opnieuw tientallen van haar columns in De Nieuwe Meerbode gebundeld. Prijs: € 15,-.

 

- Aan het kind de eer, deel 2:

Na het succes van zijn eerste bundel heeft Rijsenhouter John Stork opnieuw tal van korte verhalen geschreven over belevenissen in zijn jeugdjaren. Prijs: € 15,95.

 

- En achter al die deuren:

De derde gedichtenbundel van de inmiddels 83-jarige Gré Kalf.

 

- Sporen 2:

Fraai uitgegeven vervolg op het eerste deel van journalist Wim Wegman over de restanten van het verdwenen spoornet de Haarlemmermeerlijnen. Prijs: € 22,50. Deel 1 en 2 samen: € 39,95.

 

Daarnaast heeft het Boekhuis sinds kort diverse uitgaven van de Stichting Meer-Historie (Haarlemmermeer) op voorraad. Ook de moeite waard! Kortom, voor een ruime keus in regionale uitgaven is het Boekhuis uw adres.

 

UPDATE 2 november 2010

De oorlog blijft een onuitputtelijke bron. Net verschenen is het boek Oorlogsjaren, waarin herinneringen van Noord-Hollanders aan de periode 40-45 centraal staan. Oorlogsjaren laat op indringende wijze zien hoe oorlogsgeweld plaatsvond in Noord-Hollandse steden, dorpen, straten en pleinen. Zo alledaags, dat je je niet kunt voorstellen dat barbarij zo dichtbij kan komen. Met uniek, niet eerder gepubliceerd fotomateriaal. Prijs: € 14,95.

 

UPDATE 23 augustus 2010

Vanaf heden verkrijgbaar: Aalsmeerse ansichtkaarten. In samenwerking met fotograaf Kees Steegman geeft het Boekhuis ansichtkaarten uit van: de watertoren, Fort Kudelstaart, het raadhuis, het oude stationsgebouw en de dorpskerk. Daarnaast brengen we in samenwerking met verzamelaar Wim Roodenburg vijf historische ansichten uit: van de Uiterweg, de Zijdstraat, station Aalsmeer-Oost, de Kudelstaartseweg en de voormalige tuinbouwschool.

De kaarten kosten € 1,35 per stuk. Vijf stuks voor € 6,50. 

 

UPDATE 17 juni 2010

Nieuw binnengekomen: Aalsmeer, gewonnen op het veen, bedreigd door het water van Jan H. Vinkenoog. Een prachtig boek dat de geschiedenis van Aalsmeer beschrijft. Het boek is voorzien van veel illustraties.

 

Een grote plaats neemt de achteruitgang in van de grootte van Aalsmeer, die door toedoen van de Haarlemmermeer verkleind werd. Ook hoe en wanneer Aalsmeer ontstond en de latere uitbreidingen worden beschreven. De stormvloeden en het begin van de heemraadschappen, de strategische ligging van Aalsmeer, de vrijheid van tol die het dorp eens had, de verhouding tot Rijnland, het begin van het slagturven, het optreden van de Wederdopers, de overheersende positie van de Calvinisten, het verschijnen van de eerste kaarten (vanaf de 16e eeuw). De bevolkingsaantallen, de Grote Gemene Polder die Aalsmeer korte tijd met enkele andere naburige ambachten gemeen had, de verstandhouding tussen de dorpsbestuurders, de nieuwe bestaansmiddelen, de bezetting door de Fransen, en de conscriptie en de maritieme inscriptie die zij hier invoerden, het Haarlemmermeer en de droogmaking hiervan. Tot slot worden de lotgevallen besproken van het oudste gebouw dat Aalsmeer kent: het tegenwoordige hervormde kerkgebouw, vroeger, toen er nog maar één godsdienst was, het kerkgebouw van alle Aalsmeerders. Prijs: € 35,00.